Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 23. februara 39. Međunarodni sajam turizma i naglasio da je Srbija prošle godine od turizma zaradila milijardu i 42 miliona evra.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas 39. Međunarodni sajam turizma

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 23. februara 39. Međunarodni sajam turizma i naglasio da je Srbija prošle godine od turizma zaradila milijardu i 42 miliona evra.

Srbija je tako prošle godine od turizma zaradila 200 miliona evra više od Crne Gore, rekao je Vučić.

“Crna Gora ima predivno more, planinske vence, Skadarsko jezero, sve što jedna prelepa zemlja može da ponudi. Srbija se nije nikad isticala turizmom, to nije najvažnija privredna grana, ali smo u 2016. godini zaradili 200 miliona evra više od Crne Gore od turizma”, rekao je Vučić.
Vučić je na otvaranju sajma, na kome će se predstaviti 1.100 izlagača iz 56 zemalja među kojima su i Kina, Rusija i Indija, čestitao Beogradskom sajmu i Ministarstvu turizma na odličnim rezultatima.

“Čuo sam da imamo pet puta više gostiju nego u Zagrebu, ostalih brojeva se i ne sećam”, rekao je u šali Vučić ministru turizma Rasimu LJajiću.

Kako je rekao, sve više novca od turizma ostaje u Srbiji, sve smo atraktivniji za goste sa zapada i za poslednje tri godine promet od turizma raste deset odsto godišnje.

Naveo je i da je prosečan rast turizma u svetu četiri odsto godišnje, u Evropi dva odsto, a u Srbiji je to 13 odsto.

Vučić i Ljajić na štandu Sokobanje

Potpredsednik vlade i ministar telekomunikacije, trgovine i turizma Rasim LJajić izrazio je zadovoljstvo što i ovogodišnji sajam počinje značajnim rekordima i što pokazuje reputaciju najveće manifestacije ove vrste u regionu.

On je naglasio da je posebno važno istaći da po prvi put na sajmu imamo Kinu i Rusiju koje učestvuju sa svojom turističkom ponudom, što će doprineti boljoj saradnji i privlačenju turista sa tih velikih tržišta u Srbiju.

LJajić je naglasio da je beogradski Sajam turizma daleko iznad svih u regionu po broju posetilaca, navodeći kao primer da pet puta više posetilaca obiđe sajam u Beogradu nego u Zagrebu ili sedam puta više nego u LJubljani.

„Pre tri ili četiri godine naš turizam izašao je iz neke vrste ilegale u kojoj je bio. Govorilo se o turizmu uglavnom kao vidu zabave, rekreacije, kada bi se pravile reportaže o prirodnim lepotama. Premijer Vučić je u svoja dva ekspozea dao značaj turizmu kao važne privredne grane sa multiplikativnim efektom na ekonomiju čitave zemlje. Došli smo do strategije koja po prvi put definiše 18 destinacija u Srbiji i jasno naznačava da ti potencijali treba da budu iskorišćeni u punom kapacitetu“, objasnio je on.

LJajić je kazao da ko god došao na vlast neće kretati od nule, kao ova vlada, već će moći da nastavi da radi na onome što je do sada urađeno.

Izrazio je posebno zadovoljstvo što je Crna Gora partner Sajma i što će potpisati sa Srbijom novi sporazum o saradnji u oblasti turizma.

„Mi ne govorimo samo o važnosti regionalne saradnje i regionalnog turističkog proizvoda. Definisali smo juče sedam turističkih programa, sve najbolje iz obe zemlje, što ćemo ponuditi trećim tržištima, čime ćemo podići našu vidljisvot i privući turiste iz udaljenih zemalja“, kazao je on.

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović istakao je da je posebna čast što je Crna Gora po prvi put u novijoj istoriji zemlja partner beogradskog sajma turizma.

Odnosi Crne Gore i Srbije su, kako je podvukao, dobri, a turizam moze služiti kao primer saradnje.

„Crna Gora je dobar domaćin svim gostima, a posebno dragim priajteljima iz Srbije, kojih je svake godine sve više. Svojom konkurentnošću i uslugom, pre svega izbalansiranom ponudom, velikim brojem nekretnina koje građani Srbije imaju, a još većim brojem prijatelja i rođaka i ove godine očekujemo preko 400.000 turista iz Srbije“, kazao je Radulović.

On je dodao da i pored dobrih rezultata u oblasti turizma, navodeći da je prošle godine Crnu Goru posetilo nešto više od dva miliona turista, ostvareno 11 miliona noćenja, a prihodi iz ovog sektora čine 22 odsto BDP-a, ima izazove, a to je produženje turističke sezone, na čemu radi.

Radulović je ukazao da Svetska turistička organizacija ukazuje da jedna trećina svetskih turista poseti Mediteran, što je povod za optimizam u budućnosti.

Istovremeno je naglasio da je regionalna saradnja šansa, posebno u privlačenje turista iz prekookeanskih zemalja.

Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovali su, takođe, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gradski menadžer Goran Vesić, brojni ambasadori.

Ovaj 39. Međunarodni sajam turizma trajaće do 26. februara i predstavlja 1.100 izlagača iz 56 zemalja među kojima su i Kina, Rusija, Indija.