Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić izjavio je da je za dodelu 80.000 vaučera za podsticaj domaćeg turizma u 2018. godini opredeljeno 400 miliona dinara.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić izjavio je da je za dodelu 80.000 vaučera za podsticaj domaćeg turizma u 2018. godini opredeljeno 400 miliona dinara. On je u intervjuu agenciji Beta rekao da je u 2017. godini podeljeno oko 91.000 vaučera i da će, ako bude potrebe, i ove godine biti opredeljena dodatna sredstva za još vaučera. Najavio je da se ove godine ponovo uvodi mera podsticaja turističkim agencijama u Srbiji za organizovano dovođenje stranih turista i da je za to namenjeno 50 miliona dinara.

„Želimo da pomognemo domaćim turističkim agencijama i agencijama koje rade sa stranim partnerima“, rekao je LJajić.

Objasnio je da ta mera predviđa subvencije od pet do 10 evra po turisti, zavisno da li je organizator putovanja ili radi sa nekom od stranih agencija. Cilj te mere je, kako je naveo, da što više stranih turista dođe u Srbiju. Podsetio je da prethodni put u 2016. godini, kada je ta mera takođe bila uvedena, ta sredstva nisu iskorišćena, jer su se agencije žalile na komplikovane procedure i naglasio da su sada procedure znatno pojednostavljene.

„Verujem da ćemo napokon iskoristiti ta sredstva jer smo maksimalno pojednostavili procedure i da će se to odraziti na veći broj dolazaka stranih turista“, rekao je LJajić.