Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić izjavio je danas da su stvoreni svi preduslovi da 2017. godina u turističkom smislu bude još uspešnija nego 2016. i da Beograd dostigne cilj od milion turista

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić izjavio je danas da su stvoreni svi preduslovi da 2017. godina u turističkom smislu bude još uspešnija nego 2016. i da Beograd dostigne cilj od milion turista. "Naš cilj je da naredne godine Beograd poseti milion ili blizu milion turista. Ove godine će to biti verovatno preko 850 hiljada" , rekao je LJajić prilikom obilaska postavljene turističke signalizacije na Beogradskoj tvrđavi i u parku Kalemegdan. Govoreći o Beogradu, on je ocenio da je evidentan trend rasta broja turista, s obzirom na to da je prestonicu u prvih deset meseci ove godine posetilo 600 hiljada stranih turista. "To je svojevrstan rekord glavnog grada ali nije i konačni domet”, naglasio je i dodao da će Ministarstvo nastaviti da, zajedno sa Gradom Beogradom, radi na projektima koji će upotpuniti turističku ponudu. U toku su, kako je naveo, različiti infrastrukturni radovi na nekoliko lokacija koje strani i domaći turisti najviše posećuju. "Pored Kalemegdana, to su Kuća cveća gde ćemo takođe raditi na rekonstrukciji dela Kuće cveća, posebno onog dela koji se tiče dodatnih sadržaja za turiste i takođe ćemo raditi na kompleksu Avalskog tornja", izjavio je LJajić.

Rasim Ljajić

Ministar je rekao i da se očekuje veći priliv kineskih turista zbog najave uvođenja bezviznog režima i direktnog leta između Kine i Srbije.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić je izjavio da je postavljanje turističke signalizacije samo prvi korak na uređenju Kalemegdana, podsetivši da su letos popravljene i staze na Kalemegdanu koji je zapravo epicentar turističke ponude Beograda.

Direktor preduzeća ,,Beogradska tvrđava” Petar Andrijašević je rekao da su sve postavljene table dvojezične, na srpskom i engleskom jeziku, a tri table sadrže i Brajevo pismo i ujedno su prve table na prostoru Beogradske tvrđave koje su prilagođene slepim i slabovidim osobama.

Ministarstvo je, zajedno sa Gradom Beogradom, realizovalo zajednički projekat postavljanja 44 table sa osnovnim informacijama o istoriji i značaju objekata koji se nalaze na Kalemegdanu i Beogradskoj tvrđavi, koju godišnje poseti 770 hiljada ljudi.