Svečano je otvoren 44. Medunarodni sajam turizma u Beogradu. Ministar turizma i omladine Husein Memić je izjavio sledeće: Daću sve od sebe da resorno ministarstvo dobije još sredstava za razvoj turističke infrastrukture i za dodatne vaučere, koji su se pokazali kao dva najefikasnija alata države za razvoj destinacija i najbolja odskočna daska za private investicije.

Svečano je otvoren 44. Medunarodni sajam turizma u Beogradu.

Ministar turizma i omladine Husein Memić je izjavio sledeće:
Naš cilj je da se u ovoj godini približimo cifri od 3 milijarde evra deviznog priliva. Takođe, u 2023. godini očekujemo da će biti dupliran turistički promet iz 2013. godine u broju ukupnih noćenja. Daću sve od sebe da resorno ministarstvo dobije još sredstava za razvoj turističke infrastrukture i za dodatne vaučere, koji su se pokazali kao dva najefikasnija alata države za razvoj destinacija i najbolja odskočna daska za private investicije. Plan je da tokom ove godine započnemo sa realizaciiom do sada najvećeg državnog projekta u turizmu, a to je izgradnja nedostajuće turističke infrastrukture na celom toku Dunava kroz našu zemlju. Moramo priznati da je izgradnia putne infrastrukture dala ključni impuls ekspanziji domaćeg turizma kroz bolju povezanost i lakšu dostupnost destinacija. Od 2012. godine izgraden je 381 kilometar autoputeva i brzih saobraćajnica, a u turističkom smislu očekujemo dosta, od još 500 kilometara, koji su u izgradnji.

Husein Memić

Ono što sa sigurnošću mogu da kažem jeste da sam dao svoj maksimum u prvih 100 dana rada Vlade i da će biti dosta posla u ovoj godini.
Veoma sam zadovolian činjenicom da je turistički promet nastavio da raste i u ovoj godini, ¡ to vrlo dinamično, jer je prema trenutno raspoloživim podacima, u januaru za oko 50 odsto više stranih gostiju nego u januaru protekle godine. Takode, podsetiću i da je u nikad bržem roku, za svega dan i po, podeljeno 100.000 vaučera početkom januara.
I ove godine je u planu realizacija nekih od kapitalnih projekata turističke infrastrukture, pre svega, otvaranje spa centra sa akva-parkom na Paliću do leta i izgradnja marine na Srebrnom
jezeru. Što se sektora omladine tiče, posebno bih naglasio da je u januaru usvojena Strategija za mlade za period do 2030. godine na koju se čekalo sa nestrpljenjem.
Fokusirani smo ina aktivnosti oko otvarania četiri omladinska centra po evropskim standardima u Nišu, Subotici, Somboru i Novom Pazaru do kraja godine. Takođe, trenutno je u fazi otvaranje šest Kancelarija za mlade po unutrašnjosti, sa ciljem da one budu otvorene u svim lokalnim samoupravama u Srbiji.