Treći put za redom, Beogradski festival igre, Jugoslovenska kinoteka i ...

Treći put za redom, Beogradski festival igre, Jugoslovenska kinoteka i „Vip mobile“ priređuju reviju filmova pod nazivom „Dani igre“. Od 27-31. januara publika će moći da prati premijerne projekcije višestruko nagrađivanih dokumentarnih i umetničkih filmova.

Manifestaciju će otvoriti film „Balerina“ u režiji Bertranda Normana. Film prati trenažni proces, probe i svakodnevni život pet ruskih balerina, Dijane Višnjeve, Svetlane Zaharove, Ulijane Lopatkine, Aline Somove i Evgenije Obrazcove, u različitim fazama njihove karijere. Pored vizuelno veličanstvenih slika, ovaj film pruža pravi uvid u posvećenje, napor i sva odricanja koja prate život profesionalnih baletskih igrača.

Iz Izraela, svetskog centra savremene igre dolazi ostvarenje „Igrajmo!“, dokumentarni film o fantastičnom uspehu izraelske savremene igre. Film istražuje kako Izrael, uprkos reputaciji militantnog i “mačo” društva, postaje prepoznatljiv kao svetska sila u oblasti umetničke igre i delimično formira njen istorijski razvoj. Kroz radove, priče i jezik pokreta vodećih koreografa, kao što su Ohad Naharin, Rami Ber i Jasmin Goder, “Igrajmo!” se nas vodi kroz prostor i vreme, objašnjavajući izvore inspiracije.

„Osećanja su činjenice: Život Ivon Rejner“ je priča o beskompromisnoj buntovnici, koreografkinji i filmskoj stvarateljki Ivon Rejner, koja je tokom svoje karijere napravila revoluciju u modernoj igri i inicirala nastanak onoga što danas zovemo izvođačkom umetnošću. Ovaj film se prikazuje zahvaljujući saradnji sa festivalom Merlinka.

Film Džoa Davidova, „Moje ludilo je moja ljubav“ govori o koreografu opsednutom Vaclavom Nižinskim, legendarnim ruskim koreografom i igračem, i to kroz čitanje stranica njegovog rukom ispisanog dnevnika. U filmu igra Vaclav Kuneš, koga će publika imati priliku da upozna kao igrača, koreografa i umetničkog direktora trupe 420PEOPLE na 13. Beogradskom festivalu igre.

Zbog velikog interesovanja koje je izazvala prošlogodišnja projekcija filma „Prva pozicija“ u režiji Bes Kargman, publika će moći ponovo da pogleda ovaj sjajni dokumentarac. Film govori o formiranju mladih igrača, odrastanju, izazovima i surovosti baletske profesije, o teškoj i neizvesnoj stazi koja samo najupornije vodi do uspeha na sceni. „Prva pozicija“ je film koji je osvojio svetsku kritiku, i odneo prve nagrade na festivalima u Torontu, Njujorku, Portlandu, Vankuveru i San Francisku.

Polučasovni umetnički film “ Između ulaza i izlaza” koreografa Jiržija Kilijana, inspirisan je Pragom i svetskim velikanima koji iz potiču iz ovoga grada, poput Frojda, Kafke i Malera. Veče će upotpuniti dokumentarno ostvarenje „Balet, suze i znoj“, svojevrsna priča o životu mladih baletskih talenata u Sankt Petersburgu.

Diana Vishneva as seen in BALLERINA, a film by Bertrand Norman. A First Run Features release.

Dokumentarni film o slavnom koreografu i reditelj Matsu Eku, pod naslovom „Koreograf: Mats Ek“, prati stvaralački proces tokom rada na predstavi „Julija i Romeo“. Film će nas približiti koreografu, onoliko koliko je on blizak sa igračima sa kojima sarađuje.

„Načo Duato: Igraj igru“ je filmska priča o zvezdi koja se nakon dvadeset godina povlači sa čela Nacionalne plesne kompanije iz Madrida, kako bi postao glavnokomandujući Baleta Teatra Mihajlovski iz Sankt Petersburga. Bez obzira na geografski prostor delovanja, u današnje vreme važni koreografi su uvek na samom centru scene.

Sve projekcije su planirane u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, a zahvalnost za inicijativu i realizaciju ovog januarskog događaja, „Beogradski festival igre“ i Kinoteka duguju filmskim autorima, trupama i koreografima koji su sa radošću ustupili svoje materijale.

13. „Beogradski festival igre“ se realizuje od 19. marta do 10. aprila, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, ambasadama i kulturnim centrima, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, gradova Beograd, Novi Sad , Pančevo i Vršac.

Izvor: Srbija.travel