Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić izjavio je danas da će ove godine biti ostvaren rekordan devizni priliv od turizma blizu, ili preko milijardu evra.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić izjavio je danas da će ove godine biti ostvaren rekordan devizni priliv od turizma blizu, ili preko milijardu evra.

Rasim Ljajić

Ova godina je bila jedna od najuspešnijih i rekordnih za srpski turizam, ocenio je LJajić na konferenciji za novinare ističući da je cilj da se i dalje u narednom periodu radi na pozicioniranju Srbije kao ozbiljne turističke destinacije.
LJajić je u Turističkoj organizaciji Srbije rekao da sve što se radilo na tom planu dalo rezultate i da će ove godine biti ostvaren rekordan devizni priliv od turizma blizu ili preko milijardu evra.

Ministar turizma je dodao da je u prvih deset meseci 2016. ostvaren broj noćenja turista koliko za celu prošlu godinu.

“Svi postignuti rezultati su podstrek da i dalje radimo i ostvarujemo ciljeve i da radimo na brendiranju Srbije kao ozbiljne turističke destinacije”, rekao je LJajić.

On je podsetio da je nedavno usvojena Strategija razvoja turizma za period do 2025. godine u kojoj je definisano 10 stranih, 1 novi turistički proizvod i 18 važnih turističkih destinacija za strane i domaće turiste.

“Ne želimo da ona bude spisak lepih želja i od 1. januara krećemo u njenu realizaciju”, rekao je LJajić.

On je naveo da je svim postignutim rezultatima u turizmu doprinelo i otvaranje novih aviolinija nacionalnog avioprevoznika, a radi se o pet novih destinacija, uključujući i letove ka NJujorku, kao i sve veći broj “low cost” kompanija koji dovoze putnike na aerodrom u Nišu.

“Nadamo se da će se taj trend nastaviti i 2017. godine”, rekao je LJajić.

On je naveo da je ove godine realizovano 77 različitih infrastrukturnih projekata i da su u Srbiji organizovani brojni međunarodni skupovi i manifestacije što između ostalog, Srbiju svrstava u sam vrh kongresnog turizma.

Iduće godine, kako je kazao, u fokusu će biti Dunav a realizovaće se brojni projekti. Želja je da se svaki uloženi dinar vrati turizmu. U januara će kako je najavio, za građane biti podeljeno 60.000 vaučera za boravak u nekom od turističkih mesta Srbije. Takođe će se nastaviti i sa privlačenjem investitora koji će graditi hotele u Srbiji.

“Nadam se da ćemo u 2017. godini izaći sa rekordnim rezultatima”, poručio je LJajić.
Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović izjavila je da se nada da će pozitivni rezutati biti nastavljeni i 2017. godine. Ona je podsetila da je ove godine broj turista povećan za za 12 odsto.

Kako je navela, biće nastavljene brojne akcije koje su realizovane tokom 2016. godine ali će se one intenzivnije promovisati onlajn putem i preko društvenih mreža.

Labović je podsetila i na istraživanje koje je realizovano među stranim turistima koji su posetili našu zemlju, među kojima je 64 odsto ispitanih reklo je da su odabrali da dođu baš u Srbiju zahvaljujući nekom od vidova onlajn kampanje.

Oko 33 odsto njih se za to opredelilo zbog, kako su rekli, dobrog odnosa cene i kvaliteta, a 48 odsto je reklo da planira ponovo da dođe.

U 2017. godini emitivna tržišta biće Nemačka, Rusija, Velika Britanija, zemlje bivše Jugoslavije, zemlje u regionu, rekla je Labović i dodala da se zahvaljući ukidanju viza sa Kinom, očekuje veliko interesovanje i turista iz Kine da posete Srbiju. Značajno će biti i tržiste Emirata, kao i Irana, istakla je Labović.