U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 28. januara ...

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 28. januara 2016. godine, sa početkom u 19.00 časova biće održana projekcija dokumentarnog filma “Prirodna baština srednjeg Banata” u produkciji Narodnog muzeja Zrenjanin. Autor filma je muzejski savetnik Svetozar Santovac, izvršnu produkciju potpisala je produkcijska kuća “Digital Stajl” iz Zrenjanina, a film je realizovan 2011. godine uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Trajanje filma “Prirodna baština srednjeg Banata” je 30 minuta, a ulaz je besplatan.

Pod prirodnom baštinom podrazumevaju se prirodne vrednosti koje treba sačuvati. Film, sa jedne strane, prikazuje koje su to prirodne vrednosti, odnosno izvorni ekosistemi na teritoriji srednjeg Banata, a sa druge upozorava na njihov značaj kao i na značaj očuvanja biljnih i životinjskih vrsta koje ih nastanjuju.

Srednji Banat je danas najvećim delom modifikovan u kulturnu stepu, odnosno obradive površine. Neizmenjeni izvorni ekosistemi, o kojima se brine Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Novog Sada, stavljeni su pod različite vidove zaštite.

Tu se ubrajaju: specijalni rezervati prirode Stari Begej – Carska bara (Belo Blato) i Slano Kopovo (Stari Bečej), jezero Rusanda (Melenci), Spomenik prirode vrtne hortikulture Park Dvorac (Konak), Park Sokolac (Novi Bečej) i Hrast lužnjak (Kumane). Uz ova zaštićena područja, film prikazuje i delove prirode srednjeg Banata, kao što su reke Tisa, Tamiš i Begej.

Izvor: Srbija.travel