Redovni programi – Stalna postavka Muzeja: Umetnost Zapadne Afrike iz ...

Redovni programi – Stalna postavka Muzeja: Umetnost Zapadne Afrike iz Zbirke Pečar (10.00-18.00č).

Stalna postavka Muzeja afričke umetnosti datira iz 1977. godine i predstavlja prvu stalnu izložbu ove institucije, koju je osmislio tim antropologa i arhitekti zajedno sa osnivačima Muzeja, dr Zdravkom i Vedom Pečar. Sama postavka nudi etnografski i estetski pristup predmetima materijalne kulture, tako da je moguće videti neke od osnovnih stilskih karakteristika onoga što se smatra klasičnom umetnošću zapadne Afrike i to naroda Dogon, Bamana, Senufo, Dan, Baule, itd. Pored skulpture i maski, postavka daje uvid i u druge oblike stvaralaštva poput keramike, tkanina, predmeta svakodnevne upotrebe, elemenata arhitekture, kao i muzičkih instrumenata.

TEMATSKA IZLOŽBA: „IBEĐI – dva puta rođeni“, Autorka izložbe: Aleksandra Prodanović-Bojović, kustoskinja MAU (10.00-18.00č)

Izložba „Ibeđi – dva puta rođeni“ zasniva se na proučavanju magijsko-religijskog verovanja o blizancima, koje postoji kod velikog broja naroda i zajednica u Africi. Afrika je kontinent sa najvišom prosečnom demografskom stopom rađanja blizanaca na svetu, sa „epicentrom“ u jugozapadnoj Nigeriji, kod naroda Joruba, kod kojeg se od hiljadu dece rodi približno 90 blizanaca. Kompleksan ritualno-religijski odnos prema blizancima kod naroda Joruba poprimio je i umetničko-skulptoralnu formu, u vidu stilizovanih drvenih figura blizanaca – ere ibeđi. Figure se izrađuju u slučaju smrti jednog ili oba blizanca, a preživeli blizanac ili majka staraju se o predmetu kao da se radi o živom biću, tretirajući ga kao zamenu za umrlo dete.

Posebni programi za sve uzraste nedeljom: 06, 13. i 20. decembar, od 11.00-13.00 časova.

STRUČNO VOĐENjE kroz Stalnu postavku za sve posetioce + DEČJE KREATIVNE RADIONICE „Umetnost naroda Senufo“ za decu.

Stručno vođenje kroz Stalnu izložbenu postavku, koje će kustosi Muzeja (Dragan Mišković / Marija Ličina) prirediti za sve zainteresovane posetioce, obuhvatiće različite teme iz riznice afričke kulture – običaje, verovanja i umetničke izraze naroda zapadne Afrike.

Program za decu vodi Milica Josimov, vajar. Po uzoru na oblike velikih skultpura ptica naroda Senufo koje su izložene na Stalnoj postavci, deca će tokom radionice izvajati nekoliko “ptića” u glini.

Izvor: Srbija.travel