Vauceri za odmorPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović posetili su Mionicu i Divčibare u okviru kampanje TOS „Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju“.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović posetili su Mionicu i Divčibare u okviru kampanje TOS „Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju“.

Novinarima i gostima su predstavljene prirodne lepote Mionice i Divčibara, kao mogućih destinacija za odmor ovog leta.

Osim degustacije tradicionalnih jela, deo ponude tog kraja su i obilazak rodne kuće srpskog vojskovođe iz Prvog svetskog rata Živojina Mišića, Tkačkog dvora u kome se od vrhunskih majstora mogu savladati osnove tkanja, razgledanje prirodnih lepota Divčibara žičarom, Banja Vrujci.

Ljajić je uputio poziv građanima da, pre nego što odluče da iskoriste godišnji odmor, dobro razmisle i odaberu neku od destinacija u našoj zemlji.

Prema njegovim rečima, Divčibare su možda i jedina destinacija, ne samo u Srbiji već i šire, koja u prva tri meseca beleži rast broja dolazaka turista za čak 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Naš cilj sa Divčibarama je da se zadrže u prvih top deset destinacija. Prošle godine je prvi put su došle na deveto mesto po broju ostvarenih noćenja i nema razloga da se to ne dogodi i u narednom periodu, rekao je Ljajić.

On je obišao hotel „Crni Vrh“ koji će kompletno, sa pratećim sadržajima, pre svega sportskim terenima, biti završen za mesec ili dva, ocenivši da će to biti idealno mesto za pripreme sportista.
Ministar je najavio da bi u junu trebalo da počne izgradnja etno tržnice na Divčibarama. Na toj tržnici će, kaže, ljudi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, svoje proizvode moći da prodaju turistima.

„Očekujemo da će turisti, i domaći i strani, u sve većem broju posećivati ovu planinu i etno tržnica će biti prilika da i naša mala poljoprivredna gazdinstva zarade prodajući svoje proizvode turistima“, rekao je Ljajić.

Između ostalog, naveo je da je u nacionlanom investicionom planu planirano dodatnih milion evra za izgradnju sportsko-rekreativnih sadržaja na Divčibarama.
Osim Divčibara, Ljajić je obišao i kompleks „Nova banja“ u Banji Vrujci koji je, pored sedam bazena sa lekovitom toplom vodom, prepoznatljiv i po akva parku otvorenom prošle godine, koji ima šest tobogana ukupne dužine 670 metara.

Objavljeno 26. maja 2020.