Izložba Ruska avangarda u Beogradu, za publiku je otvorena u ...

Izložba Ruska avangarda u Beogradu, za publiku je otvorena u Muzeju istorije Jugoslavije (objekat Stari muzej). Na izložbi će biti predstavljena umetnička dela čuvenih autora iz pet ustanova: Ruskog državnog arhiva književnosti i umetnosti, Državnog Rostovsko-Jaroslavsko arhitektonsko-umetničkog muzeja, Ivanovskog oblasnog umetničkog muzeja, Jaroslavskog umetničkog muzeja i Državnog istorijsko-arhitektonsko, umetničko i pejzažnog muzeja Caricino.

Postavka će biti upotpunjena sa 11 dela iz kolekcije Narodnog muzeja Beograda, a izložba će trajati do sredine februara 2016. godine. Obuhvatiće 117 radova od preko 50 poznatih umetnika: slike, crteže, ilustracije za knjige, skice kostima za pozorište i film, porcelan sa propagandnim porukama i idejne nacrte arhitektonskih zdanja. Među najznačajnijim delima su: grafike i slike Vasilija Kandinskog, Aleksandra Rodčenka, Ivana Kljuna, Aleksandra Arhipenka, Aleksandra Vesnina, Ljubov Popove, El Lisickog i Sergeja Ejzenštajna.

Na izložbi će biti predstavljen i porcelan čiji je autor najeminentniji predstavnik ruske avangarde-Kazimir Maljevič. Ovako raznovrstan pregled dela daće sveobuhvatan prikaz svih pravaca koji pripadaju pokretu ruska avangarda (kubo-futurizam, neo- primitivizam, supermatizam, konstruktivizam i funkcionalizam).

Tokom trajanja izložbe biće organizovan bogat prateći program: predavanja i stručna vođenja subotom od 13.00 časova, kao i avangardne večeri sredom od 18.00 časova (performansi, predstave, koncerti i projekcije filmova).

Izvor: Srbija.travel