U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 5. februara 2016. ...

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 5. februara 2016. godine, u 18.00 časova biće održano Banatsko veče – Rogalj u Muzeju, koje su kustosi Etnološkog odeljenja zrenjaninskog Muzeja organizovali želeći da predstave jedan od načina međusobnog upoznavanja, zbližavanja i razonode omladine sa sela u prvoj polovini 20. veka. U ovom kontekstu rogalj se odnosi na ugao dve ulice u selu (ćošak) gde se najčešće okupljala seoska omladina u večernjim časovima, mada se ova reč koristila za skupove te vrste koji su se održavali na bilo kom mestu u ulici – kod kapije, ulaznih vrata, na uličnoj klupi ispred kuće itd.

U prvi sumrak devojke su se okupljale i otvarale rogalj pesmama o momcima, udaji, ženidbi… Kad namire marvu kod kuće, momci odlaze devojkama na rogalj pevajući pesme. Kako je rogalj nekada izgledao dočaraće nam KUD Pionir, KC Svetozar Marković, Izvorna ženska pevačka grupa KUD-a Pionir, Izvorna pevačka grupa Seferini, gajdaš Vanja Ilijev i muzejski savetnik Miodrag Cvetić. Specijalne gošće programa biće Gradnulički biseri.

U okviru promocije kulturnog identiteta biće poslužen deo onoga što se smatra tradicionalnom banatskom hranom – štrudle sa makom, sirom i višnjama, krofne, šmarne, tašci, šufnudle, gomboce, grenadirmarš. Nakon roglja posetioci će moći da probaju i domaće banatsko vino i rakiju dudovaču.

Narodni muzej Zrenjanin realizovao je ovaj program pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. Nadležni kustos za ovaj program je Branka Babić, etnolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

Izvor: Srbija.travel